• Gasthuishoeve 3
    5361 HT Grave
  • Website

Hartenaas Openbare Basisschool

Hartenaas start op 20 augustus 2018 in het KC De Graaff, gelegen aan de Gasthuishoeve in een nieuw gebouw na sinds 1975 gevestigd te zijn geweest aan de Stoofweg te Grave. Na een brand werd er in 1995 een heel nieuw gebouw neergezet. De opzet van het halfronde gebouw is verrassend en speels; de sfeer maakt dat het er goed toeven is. Begin 2012 heeft de gemeenteraad ingestemd met de komst van twee ‘Brede Scholen’ in Grave. Zo zal er begin 2018 op het voormalige Visio-terrein, achter de Van Steenhuijslaan/Jan Hondongpark, de Brede School Grave-Oost verrijzen. Deze Brede School zal bewoond worden door Hartenaas, De Sprankel en enkele maatschappelijke organisaties. De leerlingen van Hartenaas komen vooral uit de wijken de Stoof, Estersveld, Zittert en het Rode en Blauwe Dorp in Grave en uit de dorpen Escharen en Velp.

Hartenaas is ‘gewoon een goede school’! Dit wordt bevestigd in het meest recente verslag van de Inspecteur van het Onderwijs en in ‘de ouder en leerling tevredenheidpeiling’ uit april 2014. Dit is ook te merken aan de groeiende belangstelling voor de school. Het aantal leerlingen dat Hartenaas bezoekt stijgt ondanks de landelijk algehele leerlingenkrimp. Hartenaas is altijd in beweging en op zoek naar vernieuwingen, omdat stilstand gezien wordt als achteruitgang! De school maakt derhalve gebruik van JEELO. Scholen die werken met JEELO zetten zich in voor echte innovatie van het onderwijs. De school wordt vaak bezocht door andere scholen die ‘een kijkje in de Jeelo-keuken’ komen nemen. Sinds 2014 werkt Hartenaas met School Wide Positive Behavior Support, kortweg SWPBS of PBS. PBS is gericht op het creëren van een omgeving die het leren bevordert en gedragsproblemen voorkomt. Hartenaas ontwikkelt zich richting een gecertificeerde PBS-school.

Hartenaas is een school waar leerlingen, ouders en leerkrachten zich thuis voelen. Er worden regelmatig vieringen gehouden waarbij ook ouders aanwezig kunnen zijn als hulpouder, zoals tijdens Sinterklaas, Kerst, carnaval, Pasen en andere festiviteiten. Bij het groots opgezette slotfeest aan het einde van het schooljaar worden alle groepen betrokken. Alle festiviteiten worden georganiseerd door teamleden én ouders. De school werkt met JEELO, waardoor er zeswekelijks schoolbreed aan een project wordt gewerkt. Tijdens deze JEELO-projecten worden er maatschappelijke organisaties, (groot)ouders en andere familieleden betrokken, die samen met de kinderen aan het project werken of onderdelen toe/belichten. De ouderbetrokkenheid op Hartenaas is erg groot. Dit blijkt onder andere uit het feit dat ouders altijd bereid zijn de handen uit de mouwen te steken.